Bijna honderdjarig, familiebedrijf uit Delfgauw

Freek van der Velden is, samen met Martin van der Velden, eigenaar van een prachtig bedrijf dat gespecialiseerd is in het jaarrond opkweek van potgerbera’s. Van stekje tot volwassen plant houden vader en zoon het proces nauwlettend in de gaten. In het voorjaar hebben Freek en Martin ook gerbera’s voor buiten in het assortiment, namelijk Sundayz en Garvinea. In de winterperiode wordt het assortiment aangevuld met Helleborus en Poinsettia’s.

Een veelzijdige kweker, die staat voor de beste kwaliteit. Dit begint al bij de stekplanten, die handmatig wordt gepoot. Vervolgens worden de planten na drie weken wijder gezet en na zes weken voor de eerste keer met de camera gesorteerd. Als de planten klaar zijn om uitgeleverd te worden, gaan ze nog een keer langs de camera, die de planten op 40 verschillende sorteringen beoordeelt. Vervolgens worden de planten bij één van inpakstations ingepakt volgens de wensen van de klant. Freek, Martin en hun team leveren elke dag hun beste planten uit met de complimenten van Decorum.

KRIJG EEN IMPRESSIE VAN ONS BEDRIJF

We willen het milieu zo min mogelijk belasten

Martin: “Maar naast het telen van kwaliteit is het milieu meer en meer een onderdeel van ons bedrijf. We willen het milieu zo min mogelijk belasten, hergebruiken het water, scheiden afval en wekken onze eigen energie op. Bij de gewasbescherming gaan we uit van biologische gewasbescherming en een laatste belangrijke ontwikkeling is dat we  geen bij-onvriendelijke middelen meer gebruiken.

Ook bij de verpakkingen zijn er allerlei nieuwe manieren om het milieu te ontzien. Kweekpotten zijn gemaakt van restafval van plastic fabrieken. We gebruiken kartonnen of  biologisch afbreekbare trays en  biologisch afbreekbare covers. En als het kan, gebruiken we geen hoezen voor onze planten, maar een kartonnen rand om ze te beschermen. Als het aan ons ligt komen er nog veel meer innovaties.”

Geschiedenis

 • In de jaren ’20 startte Gerard van der Velden een kwekerij aan de Zwaenekwampen in Delfgauw. In deze jaren teelde hij hier verschillende soorten groenten.
 • Zijn zoon Arie van der Velden, startte in de jaren ’40 met zijn broers een eigen groentekwekerij aan de Overgauwseweg in Pijnacker en aan het Zuideinde in
  Delfgauw onder plat glas en deels in warenhuizen.
 • In 1963 verhuisde Arie van der Velden met zijn gezin naar Den Hoorn en begon daar een eigen kwekerij. Hier werden, in voor die tijd moderne warenhuizen, diverse groenten verbouwd, waaronder; komkommers, tomaten en sla.
 • In 1972 kwam zijn jongste zoon Freek bij hem in dienst.
 • In 1974 stapte Arie van der Velden over van groenteteelt naar sierteelt. Hij ging rozen telen. Freek werd 3 jaar later mede-eigenaar van de kwekerij, om zo halverwege de jaren ’80 zelfstandig verder te gaan.
 • In 1995 maakte Freek de overstap van rozen naar potgerbera’s om in 2003 een hypermoderne kwekerij in Delfgauw aan de Schimmelpenninck van de Oyeweg neer te zetten.
 • In de loop der jaren is de kwekerij uitgebreid door aankoop van aangrenzende percelen gelegen aan de Schimmelpenninck van de Oyeweg in Delfgauw.
 • Op 1 januari 2017 is de jongste zoon Martin mede-eigenaar geworden.
 • Vanaf 2019 worden er ook Garvinea Cheeky’s  geteeld waarmee de halve finale van de Glazen tulp behaald wordt, een award voor nieuwe veelbelovende artikelen.

 • In 2020 Wordt kwekerij van der Velden 2e in de Verkiezing Plantenkweker van het jaar, binnen de Decorum groep.

Transport

Wij hebben 4 eigen auto’s, een trailer, twee bakwagens en een bestelauto, hiermee rijden we zelf vrijwel continue naar de veilingen in  Aalsmeer en Naaldwijk, maar uiteraard ook naar diverse andere los-adressen. De eerste rit gaat al om 10 uur weg, de laatste vaak ver in de avond. Onze bestelauto wordt vaak gebruikt om naar klanten toe te gaan, vol geladen met diverse monsters.

BEKIJK ONZE VIDEO

                                                                                                                                                                            

Wat klanten over ons zeggen

Heeft u ook een bedrijfsfilm, stuur deze gerust naar ons.

Grower of the month
door OZ Planten

Bekijk video

PlantWorld door
van der Plas

Bekijk video

Floreac Magazine

BEKIJK MAGAZINE